Design a site like this with WordPress.com
Get started

Cât de repede se văd efectele meditației?

Un număr bun de persoane care doresc să mediteze și nu au mai facut-o până acum stau cu speranța că beneficiile holistice ale meditației se vor face simțite în câteva zile. Se așteaptă ca meditația să acționeze ca o soluție rapidă – cum ar fi înghițirea unui comprimat de calmare a durerii. Nu este o așteptare rezonabilă, chiar dacă te poți simți relaxat dupa o singură ședință de meditație ghidată (pe termen scurt).

Uită de rezultate. Singura modalitate prin care meditația își poate lucra „magia” este să dai drumul tuturor așteptărilor. Meditația înseamnă să înveți mintea și corpul să stea in liniste – și să fii fericit să fii liniștit.

Toate beneficiile meditatiei despre care auzim rezultă din liniște. Și liniștea se poate manifesta doar dacă mintea își lasă nevoia obsesivă de a acorda atenție la orice – amintiri, griji, minuni, somn, temeri, aspirații – totul. Și asta include așteptările cu privire la rezultatele pe care le va obține din meditație.

Cei mai mulți profesori de meditație autentici spun că, deși câțiva norocoși experimentează beneficii foarte repede, pentru restul dintre noi, meditația trebuie să fie practicată în mod regulat un timp, înainte ca efectele sale benefice să poată fi apreciate.

Meditația oferă o gamă largă de beneficii la nivel fizic.

  • Sentiment îmbunătățit de bunăstare
  • Relaxare sporită
  • Niveluri reduse de tensiune și stres
  • Îmbunătățirea calității somnului
  • Energie crescută

Meditația oferă, de asemenea, o varietate de beneficii si la nivel emotional. Acestea includ un sentiment de:

  • Fericire
  • Calm
  • Echilibru
  • Pace
  • Bunăstare

Deoarece întreaga ta ființă – conștientizare, minte activă și corp – este baza practicii tale, poți experimenta un profund sentiment de integralitate pe care nu l-ai mai simțit până acum. Toate acestea implica răbdare, un mușchi mental pe care meditația ta îl întărește de fiecare dată când stai.

Meditația te învață răbdarea.

Dacă adorm când meditez?

Motivele pot fi nenumarate, unul dintre ele poate fi faptul ca faci meditatia la o ora foarte tarzie, cand corpul este prea obosit. Nu este un lucru extrem de rau sa adormi in timpul meditatiei sau sa atipesti, inseamna ca organismul tau avea nevoie de acest lucru. Data urmatoare poti practica meditatia seara la o ora mai devreme sau chiar dimineata.

Exista nenumarate studii asupra veteranilor de razboi care sufera de PTSD (stres post-traumatic). Ei adormeau la inceput pe durata meditatiei, dar cercetatorii au ajuns la concluzia ca numai ca este ok ca ei sa adoarma pentru ca erau dpdv psihic intr-o stare profunda de epuizare, dar ca efectele meditatiei pot patrunde dincolo de constient.

Acesta este motivul pentru care meditațiile cu afirmații profunde, care sunt de fapt tehnici de reprogramare a subconștientului au un efect mare chiar și când adormi ascultându-le.

Bineînțeles că adormitul în timpul meditatiei nu trebuie sa fie o practica obisnuita, ci doar ca nu trebuie sa fii extrem de suparat daca se mai intampla uneori.

Toate beneficiile pe care le poti simti practicand meditatia regulat in fiecare zi sunt dovedite inclusiv de scanari ale creierului. Există un studiu despre 8 săptămâni de meditație, care afirma ca meditatia iti poate transforma creierul dupa aceasta perioada.

Meditatorii din studiul de meditație de 8 săptămâni au raportat petrecerea unei medii de 27 de minute în fiecare zi, practicând exerciții de mindfulness, iar răspunsurile lor la un „chestionar de mindfulness” au indicat îmbunătățiri semnificative în comparație cu răspunsurile pre-participare.

Analiza scanărilor creierului, care s-au concentrat pe zonele în care diferențele asociate meditației au fost observate în studiile anterioare, au constatat o creștere a densității materiei cenușii în hipocamp, cunoscută a fi important pentru învățare și memorie, precum și în structuri asociate conștiinței de sine, compasiunii și introspecției.

Mai mult, s-a constatat o descrestere a densitatii amigdalei cerebrale, structura responsabila pentru stari emotionale precum anxietatea, stresul sau frica. Poti citi mai multe despre acest studiu aici.

Bineinteles ca pana la urma depinde de fiecare in parte in cat timp isi face meditatia „efectul”, dar cu siguranta aceasta iti va dizolva si elibera gandurile, facandu-te sa fii mai concentrat pe prezent si sa cuceresti stresul si grijile. Trebuie doar sa o practici regulat, sa ”te lupti” sa nu renunti iar apoi iti va deveni un obicei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: