Design a site like this with WordPress.com
Get started

Vacanță în Malta

Există o variantă de a scăpa de frigul din Romania pentru câteva zile în sezonul rece, ba chiar o variantă ieftină, în așa fel încât să dăm gecile groase pe tricouri și ochelari de soare. Unde? În Malta.

Citiserăm multe lucruri interesante despre insulă, cum că este mică, cum că, în ciuda micimii, are o mulțime de atracții cum nu prea găsești nicăieri altundeva, cum că la tot pasul un loc, o grădină, o bărcuță, ceva, te ademenește să faci o fotografie.

De fapt, iar ăsta este un lucru de care să ții cont dacă plănuiești o vacanță aici, Malta este un arhipelag alcătuit din șase insule: Malta, Comino, Gozo, Cominotto, Filfla și St. Paul (ultimele trei fiind nelocuite).  Aflat în Marea Mediterană, arhipelagul a fost colonie britanică de-a lungul timpului, așa că limba oficială este engleza. Cu toate astea, se vorbește și malteza, care este de fapt o combinație ciudată, dar interesantă de arabă și italiană.

În Malta poți să ajungi cu avionul, există zboruri directe din România operate de compania aeriană Wizzair.

Transportul în Malta este, cum să-i spunem noi ca să nu fim răutăcioși?, înșelător. De ce? Păi simplu: există, într-adevăr, trasee către toate obiectivele de pe insulă, însă poți aștepta destul de mult în stații. Chiar muuult! Un bilet costă 1,5 euro și este valabil două ore, așa că poți circula cu mai multe autobuze, dacă ai nevoie, în decursul celor două ore și nu mai plătești nimic în plus. Există, desigur, și varianta abonamentului de 20,5 euro, valabil șapte zile, respectiv a cartelei de 12 călătorii, care costă 15 euro.

Noi am preferat să fim pe cont propriu, ca de obicei, așa că am închiriat un scuter pentru două zile, ceea ce ne-a costat 30 de euro plus încă 8 euro pentru un plin de benzină.

Obiectivele pe care am apucat să le vedem în cele trei zile de scotocit insulele au fost:

1. Mdina

Așa cum îi șade bine unei foste capitale a Maltei în antichitate, arhitectura cetății este una rafinată, cu influențe arăbești, unde se pare că ar fi existat așezări feniciene foarte vechi, datând de prin anul 4000 î.Hr. Este cunoscut și ca Orașul Tăcerii, întrucât peste tot sunt semne adresate turiștilor, cu ”Păstrează liniștea”, îndemnându-i să deranjeze cât mai puțin cu putință cei 300 de locuitori.

La intrarea în cetate, sunt localnici cu trăsuri cu cai, exact ca în vremurile medievale, dar cel mai bine ar fi să iei cetatea la pas, având în vedere că nici nu este foarte mare. Pe lângă zidurile cetății și locuințe, se mai pot vizita și Catedrala Saint Paul (sau Catedrala Mdinei), unde intrarea este gratuită, și Casa Muzeu Pallazo Falson, care se laudă cu obiecte de mobilier vechi de peste 3000 de ani. Aici, intrarea este 10 euro, iar lunea este închis.

2. Catacombele St Agatha din Rabat

Aceste catacombe erau niște cimitire subterane săpate în calcar, cu coridoare și lungi, și înguste, cu morminte de ambele părți și un fel de seif pentru valori. Unele morminte sunt decorate chiar și cu reliefuri și fresce. Acestea se întind până la 4100 de metri pătrați. În St. Agatha, există peste 500 de morminte, de mai multe tipuri, majoritatea fiind ale copiilor din antichitate. Există, însă, și secțiuni pentru păgâni și evrei, dar și pentru creștini. Intrarea este de 5 euro de persoană.

3. Most, al 3-lea cel mai mare dom din lume

O clădire impresionantă ce a fost construită în anul 1860, ajungând să fie aproape de distrugere în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Aici, am asistat și la o mică slujbă în interiorul domului, sunetele propagate în interiorul construcției rotunde fiind fermecătoare.

4. Valleta

Ce ar fi de neratat în Valleta? În primul rând, străduțele, dar și Upper Baraca Gardens, de unde poți privi de sus portul orașului. Am lăsat capitala Maltei pentru ultima zi, dar a fost locul care ne-a plăcut cel mai mult. Fiece colț te încântă într-un fel aparte, fie că e un balconaș colorat, o statuie la colțul străzii sau o clădire cochetă. Cert e că nu prea ai cum să lași aparatul de fotografiat din mână.

În Valleta am pierdut câteva ore bune, căci ne-am plimbat mult pe străduțe. Unde mai pui că ne aflam în mijlocul pregătirilor pentru sărbătoarea Crăciunului, așa că peste tot erau luminițe și ornamente, iar la intrarea în centrul vechi trona un brad uriaș din globuri de sticlă.

5. Satul lui Popeye

Știi și tu, sigur, cum e când ajungi într-un parc de distracții unde există zone tematice, cu specificul unor țări sau continente, și totul ți se pare cât se poate de real! Ei, aici, în satul lui Popeye, ai impresia că totul este ca în desenele animate. Căsuțele din lemn sunt colorate, cu linii imperfecte, și sunt așezate atât de frumos într-un golf cu apă de un turcoaz ireal, pe niște stânci abrupte.

Și, ca să ne pună capac cu totul, aici am găsit și atelierul lui Moș Crăciun! Dacă noi, ditamai oamenii mari, abia am ieșit din atelierele cu jucării, elfi și din grajdul cu reni ai Moșului, nici nu vrem să ne gândim cum s-ar simți un copil acolo! Altfel, intrarea costă 10,5 euro, preț în care e inclus și un shot de punch și o vedere.

6. Dingli Cliffs – punctul cel mai înalt de pe insulă și Migra I’Ferha – tiroliana de pe o stâncă pe alta

Când închiriezi o mașină sau un scuter, cel mai mare avantaj este că poți ajunge oriunde! Chiar și la Migra I’Ferha, unde poți încerca o senzație altfel: cea mai lungă și rapidă tiroliană din Malta, coboară de pe o stâncă pe alta, deasupra mării, într-o experiență greu de egalat.

7. Blue Grotto și St Peter’s Pool

Deși le-am avut pe listă, nu am reușit să le vedem, pentru că, din păcate, timpul a fost prea scurt. Le lăsăm, însă, pe lista cu locuri de văzut într-o vacanță viitoare, pentru că sunt niște comori naturale aparte. În plus, e un motiv în plus să ne întoarcem a doua oară, nu-i așa?

8. Gozo, Ramla Bay, plaja cu nisip roșu

După ce ai petrecut câteva zile pline în Malta și ai vizitat cât a fost omenește posibil, îți dai seama că încă nu ai ajuns să vezi nici jumătate din ce are de oferit. Dacă, de pildă, iei vaporul din portul Cirkewwa, poți ajunge pe insula vecină, Gozo, care nu e de ratat. Biletul costă 4,15 euro pentru o călătorie dus-întors și ai face bine să nu îl rătăcești, pentru că din Gozo nu se poate cumpăra bilet doar dus, așa că va trebui să plătești din nou un bilet dus-întors.

Plaja Ramla o aveam de ceva vreme pe listă, după ce o văzuserăm într-un top al celor mai colorate plaje. De fapt, culoarea este un roșu cărămiziu, dar, oricum ar fi, plaja este foarte frumoasă, mai ales când este goală.

9. Gozo, Templele Megalitice

Nu departe de plaja Ramla, la o distanță de aproximativ doi kilometri, se află orașul Xaghra, oraș ce găzduiește un muzeu arheologic cu Temple Megalitice, cele mai vechi structuri din Malta, ce datează din perioada 3600-3000 î.Hr. Aici am ajuns chiar înainte de închidere, așa că ni s-a permis să vizităm chiar fără a plăti intrarea. Curat noroc, nu alta!

Până la temple am mers pe jos cam 45 de minute, și asta pentru că autobuzul venea abia peste o oră, iar scuterul ne aștepta în parcarea din portul din Malta. Drumul este rural, înțesat pe margini cu cactuși imenși cu fructe coapte delicioase.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: