Design a site like this with WordPress.com
Get started

Beneficiile oferita de yoga

Yoga reduce stresul
Unul dintre cele mai importante beneficii ale yoga este puterea sa de a atenua simptomele stresul și a induce relaxarea.
Ceea ce este și mai interesant, este tocmai faptul că numeroase studii științifice au ajuns la concluzia potrivit căreia yoga poate reduce cantitatea de cortizol din organism, cunoscutul hormon al stresului. Acest studiu despre impactul semnificativ asupra stresului, a fost realizat pe un grup de 24 de femei care se confruntau cu probleme emoționale.
Astfel, după inscrierea într-un program de yoga și urmarea acestuia în mod regulat timp de 3 luni, s-a putut observa că femeile care au participat la studiu aveau nivelul cortizolului din organism mult mai mic față de momentul începerii programului. Mai mult, acestea resimțeau mult mai puțin intens stresul, anxietatea, oboseala și depresia.
Alt studiu realizat pe un grup de 131 de persoane a avut rezultate similare, dezvăluind că 10 săptămâni de yoga au avut un efect semnificativ asupra stresului și a anxietății, reducând intensitatea simptomelor și îmbunătățind calitatea vieții partiipanților.

Simplu spus: când yoga este practicată în combinație cu alte căi de reducere a stresului, cum ar fi meditația, aceasta se transformă într-o puternică metodă de a ține stresul sub control.

Yoga și anxietatea
De obicei, oamenii se inscriu la clase de yoga pentru a găsi o metodă de a face față stărilor de anxietate. Foarte interesant este faptul că numeroși cercetători au realizat diverse studii din care a reieșit că unul dintre cele mai bune remedii împotriva anxietății este yoga. Astfel, un studiu al unui grup de 34 de femei diagnosticate cu tulburări de anxietate le-a propus acestora ca timp de două luni să participe de două ori pe săptămână la o clasă de yoga. La sfârșitul acestei perioade, toate participantele la studiu resimțeau mult mai puțin simptomele asociate cu anxietatea față de grupul de control. Alt studiu realizat pe un grup de 64 de femei care sufereau de stres post-traumatic, cu simptome severe de anxietate, dar și frică față de expunerea la un eveniment traumatic, a subliniat incă odată beneficiile practicii yoga. Astfel, un program yoga de 10 săptămâni cu câte o sedință săptămânal, a redus simptomele stresului post-traumatic și a micșorat impactul acestora asupra psihicului participantelor.

Ceea ce este și mai interesant este faptul că cercetătorii au observat că după aceste 10 săptămâni de yoga, 52% dintre participante nu mai indeplineau criteriile necesare pentru diagnosticarea stresului post-traumatic. Oricum, nu este destul de clar cum influențează yoga simptomele anxietății, însă studiile rămân promițătoare și subliniază importanța modului de a gândi, de a trăi în prezent și de a atinge un sentiment de pace și echilibru, care ar putea ajuta la tratarea anxietății.

Îmbunătățește calitatea vieții

Cel mai mare beneficiu care reiese din practicarea yoga în mod regulat estefaptul că reprezintă una dintre cele mai bune terapii alternative care îmbunătățesc calitatea vieții.
Într-un singur studiu realizat pe un grup de 135 de oameni în vârstă, s-a observat cum starea de spirit, oboseala, dar și calitatea vieții au fost schimbate radical după înscrierea în cadrul unui program de 6 luni de yoga. Alte studii realizate cu femei care făceau chimioterapie pentru cancerul de sân, au arătat că simptomele tratamentului, precum greața sau amețelile, fuseseră diminuate, în timp ce calitatea vieții fusese imbunătățită în mod semnificativ. Studii similare cu acesta au analizat ce impact ar avea 8 săptămâni de yoga în cazul pacienților cu cancer. La sfârșitul perioadei de studiu, participanții experimentau simptome de bunăstare, acceptare, relaxare, dar și mult mai puțină durere sau oboseală.

Desigur, sunt și cercetări care arată că yoga îmbunătățește calitatea somnului, sporește bunăstarea spirituală, crește abilitățile sociale și reduce anxietatea și depresia în ceea ce privește pacienții cu cancer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: