Design a site like this with WordPress.com
Get started

Cum combini sportul cu o alimentatie sanatoasa?

In timpului activitatilor fizice organismul consuma mai multa energie si pierde lichide prin transpiratie. Daca vrei sa beneficiezi din plin de efectele sportului trebuie sa compensezi aceste pierderi. Daca nivelul activitatii este mediu sau usor, compensatia se obtine printr-o alimentatie echilibrata. Atunci cand efortul creste trebuie sa adaptezi alimentatia atat calitativ, cat si cantitativ.

Exista numeroase intrebari cu privire la ce ar trebui sa mananci inainte sau dupa ce ai facut miscare. Pentru un efect maxim este important sa te hidratezi corespunzatori si sa ai un consum adecvat de carbohidrati, proteine, vitamine si minerale.

Inainte de activitatea fizica
Hidrateaza-te

Bea doua pahare de apa cu 10-15 minute inainte de inceperea practicarii exercitiilor pentru a te asigura ca esti hidratat.

Consuma hidrati de carbon

Pentru un maxim de energie consuma cu doua ore inainte alimente bogate in carbohidrati: cereale sau produse derivate. Daca este vorba despre micul dejun, alege painea sau cerealele integrale. Daca este o masa principala opteaza pentru paine, paste, orez sau cartofi.

Nu uita de proteine

Proteinele consumate inainte de inceperea activitatii sportive trebuie sa iti asigure o digestie usoara. Este de preferat pestele alb (merluciu), carnea slaba (piet de pui sau curcan). Gateste-le simplu: la gratar, cuptor, aburi sau sau in pungi speciale pentru gatit.

Asigura-ti necesarul de vitamine si minerale

Atat timp cat nu practici un sport de performanta, iti poti asigura necesarul de vitamine si minerale printr-o alimentatie echilibrata si variata. Suplimentele alimentare de vitamine si minerale trebuie luate doar la recomandarea medicului sau nutritionistului.

In timpul exercitiilor fizice
Hidrateaza-te

In timpul exercitiilor pierzi foarte multe lichide prin transpiratie. Incearca sa bei o jumatate de pahar de apa la fiecare 20-30 de minute.

Consuma carbohidrati

Daca tipul de exercitiu permite (de exemplu: drumetia) poti consuma un baton de cereale sau un sandwich.

Nu uita de proteine

Daca exercitiul pe care il realizezi nu este foarte intens sau de lunga durata, nu este necesar sa consumi proteinele in timpul practicarii. In cazul in care esti intr-o drumetie solicitanta poti consuma un sandwich care contine carne sau peste.

Asigura-ti necesarul de vitamine si minerale

Daca practicarea exercitiului dureaza mai mult de o ora, este bine sa consumi bauturi speciale pentru sportivi pentru a-ti reface rezervele de electroliti (potasiu, sodiu).

Cateva exercitii de facut acasa :

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: